-->

torstai 7. lokakuuta 2010

My back pages

Vastasin Jussin blogikirjoitukseen hyvistä musiikkikirjoista, ja ajattelin laittaa oman listani myös tänne hieman täydennettynä. Nämä ovat joko hyviä kirjoja, lukemisen arvoisia kirjoja tai sellaisia, jotka ovat puutteistaan huolimatta vaikuttaneet omaan musiikkiharrastukseeni.

Please Kill Me - The Uncensored Oral History of Punk
Legs McNeilin ja Gillian McCainin hieno, 100% haastatteluihin perustuva teos amerikkalaisista, lähinnä New Yorkissa vaikuttaneista yhtyeistä 60-luvun lopulta 70-luvun loppuun. Sceneen kuuluivat enemmän tai vähemmän tiiviisti Velvet Underground, MC5, The Stooges, New York Dolls, Lou Reed, Ramones, Television, Richard Hell, Blondie, Dead Boys jne. Tähän kirjaan liittyen tein muutama päivä sitten myös soittolistan.

Jee jee jee - Suomalaisen rockin historia
Seppo Bruunin, Jukka Lindforsin, Santtu Luodon ja Markku Salon toimittama järkäle kotimaisesta rockmusiikista. Todella kattava perusteos, joka ei tosin pureudu syvällisesti yhteenkään aiheeseen.

31 Songs
Nick Hornbyn esseekokoelma ei ole ns. oikea (tai perinteinen) musiikkikirja siinä mielessä, että sen käsittelytapa on todella henkilökohtainen. Hornbyllä on kuitenkin jokin tietty pointti kunkin kappaleen kohdalla, poikkeuksellisen kirkas näkemys musikiista ja tietysti kyky kirjoittaa sanomansa helposti luettavaan muotoon.

Miettinen Muistelmat
Suomalaisen punkin grand old maniksi tituleeratun Kimmo Miettisen pikkupokkari vuodelta 1983. Kirja käsittelee pääosin Hilse-lehteä ja suomalaisen punkskenen syntyä, kukoistusta ja hiipumista. Todella mielenkiintoinen katsaus kyseiseen aikaan.

Hilse - Suomipunkin alku ja juuri
Luojan kiitos Like julkaisi viime vuonna Hilseen parhaat jutut yksissä kansissa. Periaatteessa tämäkään ei siis ole oikea kirja, vaan kokoelma lehtijuttuja. En oikein tiedä, mihin Hilsettä vertaisi, jos pitäisi selittää lehden tärkeyttä sellaiselle, joka ei ole sitä lukenut. Ehkä näin: Hilse oli suomalaiselle punkrockille sama kuin Pahkasika oli suomalaiselle huumorille. Tai Facebook on sosiaaliselle medialle. Hilseen numerot 4 ja 5 ovat täynnä sellaista tekemisen riemua, jota en ole tavannut missään muussa musiikkijulkaisussa.

(Pätemisen tekona mainittakoon, että omistan kaikki alkuperäiset Hilseet, ja lisäksi lukuisia kaksois- ja kolmoiskappaleita. Ja molemmat Hilselp:t. Ja Hilse-levyjen julkaiseman Hassisen koneen debyyttisinglen. Ja kaikki Bambi-lehdet, jotka Miettinen päätoimitti Hilseen loputtua. Antti=fani.)

Elvis
Albert Goldmanin vuonna 1981 julkaistu antiteesi Elviksestä on poikkeuksellinen tapaus. Goldman teki yli neljä vuotta taustatöitä ilmeisenä tavoitteenaan teurastaa rockin kuningas. Goldmanin Elvis on lahjaton, muita kopioiva mielisairas perverssi. Ennen kuolemaansa Goldman ehti kirjoittaa vastaavanlaisen, satoihin haastatteluihin perustuvan kirjan The Lives of John Lennon.

Getting High - The Adventures of Oasis
Paolo Hewitt kirjoitti tämän noin 400-sivuisen Oasis-historiikin vuonna -97, siis ennen Be Here Nown julkaisua. Oasiksen kunnianpäivistä kertovassa kirjassa päästään jopa yllättävän lähelle Gallagherin veljeksiä, ja on tavallaan hienoa lukea kirjaa, jossa ei vielä tiedetä, että yhtye on jo julkaissut valtaosan parhaasta materiaalistaan.

Uusi aalto - Suomessa julkaistut punk-levyt hintatietoineen
Aika on pääosin ajanut ohi Petri Kantolan, Matti Kärnän ja Kimmo Pekarin toimittamasta punk-katalogista. Silti juuri kyseinen pokkari teki minusta aikanaan levyjen keräilijän. Lukioikäisenä sata markkaa maksava single tuntui todella, todella arvokkaalta. Varsinkin kirjan kattavat discografiat ja runsas kuvitus toimivat yhä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...