-->

keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Tough Twelve a.k.a. Kaksitoista kovaa 2012

Tässä idea, jota olin kypsytellyt jo aika kauan. Ehkä jostain elokuusta saakka. Stopshakehoneygon oma Tulevaisuuden tusina tai Sound of 2012 tai Bands to Watch tai vastaava. Omien mieltymysten mukaisesti, omista lähtökohdista, mutta kuitenkin mahdollisimman paljon totuutta kunnioittaen ja olemassa olevaa talenttia, potentiaalia ja aktiivisuutta huomioiden.

Tämänkaltaisissa listoissa on vaaransa, varsinkin silloin kun sellaisen tekee liian iso ja vaikutusvaltainen taho, esimerkiksi BBC. Muut mediat saattavat kokemattomuuttaan tuijottaa koko seuraavan vuoden kyseistä listausta, ilman tarvetta tai osaamista oman musiikillisen näkemyksen käyttöön. Jos halutaan olla ajassa kiinni ja esitellä jokin uusi & mielenkiintoinen bändi, googlataan BBC:n lista ja valitaan tikkaa heittämällä haastateltava. Ja siinä se.

Toisaalta taas, jos listaus on tehty ammattitaitoisesti, uusi musiikki saa ylimääräisen turboboostin, jonka vaikutus saattaa näkyä pieninä aaltoina myös valtavirtaisen musiikkikentän käytöksessä. Jotkut saattavat jopa innostua uusien artistien tarjoamasta soundista ja antaa innostuksen näkyä vaikkapa kulutustottumuksissaan.

Stopshakehoneygon 3000-3500 lukijasta valtaosa lienee jo käännynnäisiä, valmiiksi indiehköön musiikkiin vihkiytyneitä ihmisiä, jotka tietävät mitä blogista hakevat. Mutta heistäkään jotainen ei ole ns. heavy user, ja lienee jopa todennäköistä, että tälläkin listalla on yhtyeitä, joista osa ei ole koskaan kuullut.

Tought Twelve 2012 -listalla uuden bändin raja menee siinä, onko yhtye julkaissut albumia vai ei. Jotkut listan bändit ovat olleet olemassa jo vuosia, jotkut on perustettu vasta tänä vuonna ja jotkut ovat olleet tauolla mutta aktivoituneet kuluneiden kuukausien aikana. Järjestys on aakkosellinen.

AVES

Stereotype Helsingin kiinnittämä Aves julkaisi kesällä täysin varoittamatta kappaleen Shoreline, jonka valmis soundimaailma, utuisen kauniit äänitekstuurit ja rennon groovaavasti etenevä rytmi voittivat puolelleen chilliin ja lushiin waveen mieltyneet. Mysteerishenkisesti identiteettinsä salanneelta yhtyeeltä ilmestyi syksyn aikana kaksi muutakin täysosumaa, You, Lucid ja omaksi suosikikseni noussut Sarah Sunk. Aves esiintyi ensimmäistä kertaa livenä 3. joulukuuta Turussa Skinvalids! We Own The Night -illassa. Ensi vuoden julkaisuista ei ole vielä tietoa.

Aves Facebookissa, Bandcampissa ja Tumblrissa.
BENDAGRAM

Lauri Solinin ja Pekka Tynkkysen muodostama Bendagram on ehtinyt jo kerätä tietyn määrän kehuja tietyltä määrältä uutta musiikkia seuraavia ihmisiä. Monsters of Popissa Bendagram esiintyi lavapreesensinsä puolesta sisäänpäinkääntyneesti, mutta musiikillisesti hyvin itsevarmasti. Kaksikko tarjoili monipuolisen rytmeistä ja äänistä koostuneen coctailin, joka ei suoranaisesti temmannut mukaansa, mutta joka piti otteessaan intensiivisyytensä ja vaikeasti selitettävissä olevan jännitteensä ansiosta. Yhtyeen käyntikorttibiisi, loistava Headlights ei välttämätä vielä anna kokonaisvaltaista kuvaa yhtyeen musiikista. (edit. Headlights on poistettu Soundcloudista, tilalla on uusi kappale Windows.)

Bendagram Facebookissa ja Soundcloudissa.
BIG WAVE RIDERS

Digitaalisen debyytti-ep:nsä syyskuussa julkaissut Big Wave Riders on kuulunut blogin suosikkibändeihin jo yli vuoden. Ensi vuonna Solitin kautta virallisen ensimmäisen albuminsa julkaiseva helsinkiläisyhtye on luonut perinteisistä elementeistä ajanmukaisen yhdistelmän kitaravetoista indierockia, joka ei häviä ulkomaalaisille verrokeilleen. Bändillä on oma tunnistettava soundinsa, joka kuulostaa tutulta mutta ei kopioidulta. Keikoilla soitetut uusien biisien hiomattomat versiot antavat syyn odottaa todella kovaa debyyttiä, jolla bändin on mahdollista breikata myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Big Wave Riders Facebookissa, MySpacessa ja Solitin nettisivuilla.
BLACK TWIG

Jos kaikki maailman kitarabändit saisivat taottua instrumenteistaan samanlaisia ääniä kuin Black Twig, kenelläkään meistä ei olisi mitään hätää. Yhtye soittaa dynaamisesti, melodisesti, välillä todella rujosti ja suttuisesti, välillä helpottavan kevyesti ja puhtaasti. Reilu vuosi sitten ensimmäisen ep:nsä julkaissut kokoonpano aloitti improvisatorisena avaruusjamittelucombona, mutta on kehittynyt yhdeksi Suomen osaavimmista altsuorkestereista. Soliti julkaisee bändin debyyttialbumin Paper Trees 11. tammikuuta. Vuoden päästä kyseinen levy lienee monella best of 2012 -listalla.

Black Twig Facebookissa, internetzissä ja Solitin nettisivuilla.
THE CASBAH

Jälleen aktivoitunut The Casbah julkaisi vuonna 2009 Mach Schau -ep:n, joka sisälsi hyvin tehtyä, mutta vielä massasta erottumatonta indie-retrorockia. Yhtye keikkaili suht ahkerasti ja isohkolla profiililla, muun muassa Rubikin ja brittiläisen The Baddiesin lämppärinä. Jossain vaiheessa yhtyeen soundi näytti elektronisoituneen jonkin verran, mutta nyttemmin taas siirtyneen enemmän menneille vuosikymmenille. Yhtye kävi kesällä äänittämässä tulevaa ep:tään Berliinissä. Tuleva julkaisu näyttää, mihin kohtaan yhtyeen musiikilliset viisarit ovat asettuneet. Potentiaalia on vaikka millä mitalla. (edit. Chevy 59 (Ridin' With Da Hood Down) -demo on poistettu Soundcloudista, mutta tilalla on All Eyes Open ep:n hieno kappale Flowers.)

The Casbah Facebookissa ja MySpacessa.
FOTOSHOP

Fotoshop ehti jo julkaista loistavan debyyttialbuminsa Lifeforms, mutta there was no way on earth, että olisi pudottanut sen takia bändin ulos listaltani, varsinkin kun kysymys oli omasta jahkailustani. Jarno-Erik Faarisen yhtye tekee ajanmukaista, soundeiltaan ensiluokkaista säveltaidetta, jossa herkutellaan ennemminkin äänellisillä kuin melodiallisilla koukuilla. Fotoshopin musiikki ei muodikkuudestaan huolimatta kuulosta trendien perässä pyristelevältä hätäilyltä, vaan ennemminkin ajattomalta elektroniselta indiepopilta. Lisäksi Faarisen lauluääni on enemmän kuin miellyttävä. Lähitulevaisuudessa on odotettavissa muun muassa remix French Filmsin Convict-kappaleesta ja käsittääkseni lisää uutta omaa materiaalia.

Fotoshop Facebookissa , Youtubessa ja Bandcampissa.
NEUFVOIN

Vuonna 2007 Kuopiossa perustettu Neufvoin alkaa kuulua jo konkariluokan yhtyeisiin, ja onkin jopa yllättävää, että bändin debyyttialbumi ilmestyy vasta ensi vuonna. Ensimmäisten olemassaolovuosiensa aikana bändi keikkaili muun muassa Disco Ensemblen, Rubikin ja Magenta Skycoden kanssa. Yhtyeen molemmat ep:t, vuonna 2009 julkaistu Robokop ja viime vuonna ilmestynyt Fake Musket ovat valmiin ja oman äänensä löytäneen yhtyeen tuotoksia, joiden eeppisiin äänimaailmoihin on vaikea olla rakastumatta. Polar Song kuuluu genressään Suomen kaikkien aikojen hienoimpiin kappaleisiin, eikä keväällä julkaistavalta kokopitkältä ole syytä odottaa yhtään vähempää.

Neufvoin Facebookissa ja New Music Communityn nettisivuilla.
PAPERFANGS

Nykyään Helsingistä käsin vaikuttava Paperfangs julkaisi viime vuonna EarDrumsPopin kautta muutaman kappaleen ja herätti innostusta lukuisissa blogeissa. Tänä vuonna bändi on tehnyt ensimmäisen keikkansa, julkaissut hienoja videoita ja äänittänyt uutta musiikkia, josta joulukuun alussa julkaistu Lifelong on oivallinen näyte. Bändin yhteydessä on mainittu Radio Dept, Washed Out ja esimerkiksi Kraftwerk (no joo ok, minä olen maininnut), ja bändin oma genremääritelmä electrogaze pitää kutinsa mielikuvansa mukaisesti. Paperfangsin fyysinen ensijulkaisu, AAVVAV -kasetti ilmestyy lähiaikoina.

Paperfangs Facebookissa ja Tumblrissa.
SATELLITE STORIES

Satellite Stories on yksi niistä kotimaisista yhtyeistä, joilla on suuret mahdollisuudet breikata isosti Suomen rajojen ulkopuolella. Menestys Hype Machinessa, huomiointi We Are Huntedissa, sointi Jersey Shoressa ja valinta vuoden 2012 Tulevaisuuden tusinaan ovat toki jo itsessään selviä merkkejä tavanomaista suuremmasta pöhinästä, mutta erityisen hienoksi kiinnostuksen yhtyettä kohtaan tekee se, ettei bändi ratsasta minkään juuri nyt pinnalla olevan trendin harjalla. Se vain sattuu olemaan omassa indierockailussaan todella hyvä. Vaikutteiksi mainitut The Wombats, Vampire Weekend, Two Door Cinema Club ja Phoenix tarjoavat toki todella suuret saappaat, mutta en näe mitään syytä, miksi oululaisbändi ei pystyisi niitä täyttämään.

Satellite Stories Facebookissa ja internetzissä.
THE WHA'S

Tänä vuonna julkaisurintamalla hiljaa pysytellyt helsinkiläinen The Wha's oli yksi suurimmista kotimaisista suosikeistani vuonna 2010 kolmen kappaleen ansiosta. The Waste Landin, Pent-Up Boyn ja As the Panic Growsin kertosäkeet ovat tarttuvia, laulaja Johnny Gaspar osaa hommansa ja bändi soittaa hyvin. Marraskuussa Vimeoon uploadattujen videoiden perusteella yhtye on livetilanteessakin erinomainen. The Clashiin, The Smithsiin, The Libertinesiin ja The Strokesiin päin kallellaan olevan The Wha'sin musiikki ei ole maailman omaperäisintä, mutta energisyydessään ja kantaaottavuudessaan bändi on todella tuore tapaus.

The Wha's Facebookissa ja uusilla nettisivuilla.
YOURNALIST

Yournalistin huhtikuussa julkaistu Nigerian Girl potkaisi kovaa. Suoraan vuoden parhaiden joukkoon kurvannut biisi nosti bändin blogeihin, radioon ja rokkilehtiin, mistä seurauksena oli muun muassa valinta Tulevaisuuden tusinaan. Keväällä ilmestynyt Slippery and Infected -ep esitteli taidokkaan ja monipuolisen yhtyeen, joka oli täynnä nuorten miesten intoa. Yournalistin musiikillinen keskittymiskyky ei tosin ollut kovinta mahdollista luokkaa, ja välillä tuntui siltä kuin bändi singahtelisi modernista altsuilusta eteläisen indiepopin kautta kantrirockiin silkkaa energisyyttään. Yhtyeen debyyttialbumi on tekeillä.

Yournalist Facebookissa ja MySpacessa.ZEBRA AND SNAKE

Zebra and Snake on kypsytellyt musiikillista ilmaisuaan kaikessa rauhassa, mikä on lopulta tuottanut tulosta, korkojen kanssa. Vuonna 2009 ilmestynyt The Colours oli vuoden parhaita kotimaisia kappaleita, yhtye valittiin Tulevaisuuden tusinaan, entusiastit kirjoittivat ja remixaajat remixasivat. Debyyttialbumin piti ilmestyä viime vuonna, mutta mitään ei tapahtunut. Oli uusi rumpali, oli uusia biisejä, oli video, oli uusia miksauksia, oli lisää uusia biisejä, oli kiertue OMD:n kanssa, oli vaikka mitä. Viimein syyskuussa yhtye kertoi solmineensa levytyssopimuksen brittiläisen 100% Recordsin kanssa, ja yhtyeen uudet, lopultakin lopullisen biisit Empty Love Song ja Burden kuulostivat taivaallisilta. Joskus perfektionismi kannattaa.

Zebra and Snake Facebookissa, Tumblrissa ja 100% Recordsin nettisivuilla.Näiltä yhtyeiltä Stopshakehoneygo odottaa suuria. Helpommin kulutettava soittolista bändien musiikista on tässä.

2 kommenttia:

  1. Mukava nähdä Neufvoin listallasi! Entisenä kuopiolaisena olen odottanut tulevaa levyä kuin kuuta nousevaa jo ikuisuudelta tuntuvan ajan.

    VastaaPoista
  2. Sellainen hytinä on, että siitä tulee tämän vuosituhannen parhaita kotimaisia levyjä.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...