-->

torstai 21. heinäkuuta 2011

Girls - Vomit (new song)



No nyt! Vuosi 2011 on ollut täynnä toinen toistaan upeampia indiediscojumputuksia, indierocktikutuksia, altsukaahauksia ja punkrypistyksiä, mutta eeppiset, moniosaiset slowarifiilistelyt ovat jääneet vähemmälle. Mutta nyt. Uusi biisi Girlsiltä. Suoraan kuolemattomien teosten joukkoon.

San Franciscosta kotoisin olevan Girlsin viime vuonna ilmestynyt Broken Dreams Club -ep oli vuoden kovimpia julkaisuja. Sen päättävä liki kahdeksanminuuttinen Carolina oli mielestäni vuoden 2010 paras biisi. Olin tuolloin sitä mieltä, että Girlsillä on uskomaton itseluottamus tekemiseensä. Yhtye oli nousemassa keskitasoa paremmasta yhtyeestä joksikin suuremmaksi, poikkeuksellisiin ratkaisuihin pystyväksi orkesteriksi. Kirjoitin, ettei Girls enää kaihoa sinne jonnekin, vaan että se on jo matkalla.

Ja niin se näyttäisi olevan. Vomit on tietyiltä osiltaan Carolinan kaltainen fiilistely, mutta sen tunnelma on täysin toinen. Kappaleen sonicyouthmaiset dynamiikanvaihtelut, melankolinen alavire ja Christopher Owensin piittaamattoman pettyneeltä kuulostava laulusuoritus luovat yhdistelmän, jollaista ei ole aikaisemmin bändiltä kuultu. Yhtye kuljettaa mestarillisesti tunnelmaa alun epätoivoisesta itsesäälistä lopun toiveikkaaseen come into my heart -pyyntöön, joka saa hammondjuoksutuksineen ja gospelkuoroineen ihon kananlihalle.

Yleensä yhtyeet joko kertovat kappaleillaan tarinan tai luovat kuvan jostakin hetkestä. Girls onnistuu kertomaan tarinoita tunnetiloja muuttamalla, ilman alleviivattua narratiivia. Yhtyeen eeppisimmät biisit eivät kuitenkaan käänny puolihumoristisiksi rockoopperoiksi, vaan ne kehittyvät hienovaraisesti, jopa niin, ettei asiaan välttämättä kiinnitä ollenkaan huomiota.

Se on uskomaton taito.

Girls, "Vomit" by The FADER

Girlsin kakkosalbumi Father, Son, Holy Ghost julkaistaan 13. syyskuuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...