-->

maanantai 14. maaliskuuta 2011

The Strokes - Angles (album leak)


update. The Strokes julkaisi laillisen streamin noin vuorokausi Anglesin vuodon jälkeen. Se on kuunneltavissa tästä. Itse julkaistu musiikki = good. Muiden vuotama musiikki = bad.

-

The Strokesin uusi studioalbumi Angles vuosi nettiin muutama tunti sitten. Ehkä tapahtumaa ei voitu estää, ehkä se olisi voitu, en tiedä. I got mixed feelings.

Nykyään bändien on annettava osa tekemästään musiikista ilmaiseksi kuluttajille. Tai tarkennetaan. Kuluttajien on saatava kuunnella bändien musiikkia ilmaiseksi netissä, world wide webin puolella. Elämme aikaa, jolloin huomioarvot toimivat oikein käytettyinä massiivisina triggereinä kaupalliseen toimintaan. Ihmiset ovat valmiita maksamaan aineettomasta tuotteesta, jos he pitävät siitä tarpeeksi paljon ja jos maksullinen versio on helpommin ja varmemmin saatavilla kuin ilmainen.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että netin puolella ilmaiset palvelut (Youtube, Vimeo, Soundcloud jne.) toimivat tuotteen esittelijöinä, mutta kun kuluttaja haluaa tuotteen vaikkapa iPodiinsa, hän ostaa sen iTunesista tai vastaavasta palvelusta. Esimerkiksi musiikkiblogit toimivat kollektiivisena markkinointikanavana silloin kun kaikki kirjoittavat samasta bändistä tai biisistä. Ne lisäävät myyntiä.

Nettiin kannattaa siis ladata ilmaiseksi yksittäisiä kappaleita (tai musiikkivideoita tai kansitaidetta tai livepätkiä tms), mutta albumien logiikka toimii hieman toisella tavalla. Tämä johtuu siitä, että viimeisten vuosikymmenten aikana albumikokonaisuus on vakiintunut musiikin perusyksiköksi. Albumi jäsentää bändin tuotantoa, sitä on helppo markkinoida, sen ympärille on hyvä rakentaa kiertueet, haastattelurumbat, tv-esiintymiset ja sen sellaiset. Ihmiset käsittävät musiikkimaailman albumijulkaisujen kautta, eikä sukeltava levymyynti ole muuttamassa tätä asiaa.

Kun kokonaisia albumeja vuodetaan nettiin ennen aikojaan, tapahtuu montakin epätoivottua asiaa. Jännite purkautuu. Loppuratkaisu paljastuu. Luonnollisesti tarve ostaa levy vähenee. Albumin promoaminen yksittäisiä biisejä julkaisemalla muuttuu turhaksi. Ihmisten yhtäaikainen kokemus hajaantuu monen päivän tai jopa viikon ajalle, jolloin yhteinen kokemus väljähtyy (vähän niin kuin kaikki eri ihmiset näkisivät olympialaisten kiekkofinaalin eri päivinä). Ja mikä tärkeintä / pahinta, yhtye tai sen tiedotusmogulit eivät enää itse pysty vastaamaan omasta uutisoinnistaan ja mahdollisen draaman luomisesta. Levyn markkinointi rampautuu.

En aio laittaa linkkiä The Strokesin uuteen levyyn, koska en halua, koska olen päättänyt etten linkkaa tai postaa kokonaisia levyjä, koska minun mielestäni se on musiikin vastaista (vaikka olenkin osin tekopyhä mielipiteessäni), koska se toimii vääränä esimerkkinä muille, koska albumin haluavat ihmiset löytävät sen kuitenkin, koska haluan nykyisten levykauppojen ja levy-yhtiöiden jatkavan mahdollisimman pitkään ja koska se on minun mielestäni yksinkertaisesti väärin.

Haluan olla luomassa sellaista maailmaa, jossa en välttämättä aina itse haluaisi elää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...